Een studiedag vol inspiratie en verdieping met als onderlegger Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet. Diverse workshops en lezingen!

Datum & tijd:
21 november 2024
(9:00 inloop) 9:30-16:30 uur

Locatie:
Horn, Beatrixzaal locatie Pactum

Accreditatie:
Accreditatie SKJ is aangevraagd

Bestel jouw ticket

180,- voor de gehele dag inclusief lunch en borrel!

Programma

Entree, koffie & thee.

Welkom door Carla Stals 

Erik en Eefke zijn broer en zus met een gedeelde passie, namelijk: Verbindend Gezag® in het onderwijs. Erik heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening, Eefke heeft als leerkracht in het speciaal basisonderwijs gewerkt. Beiden hebben aan den lijve ondervonden hoe het is om je machteloos te voelen, in de omgang met kinderen met gedragsproblemen. Beiden hebben óók ervaren hoe een netwerk van collega’s een positief verschil kan maken. Hoe de steun van een team de leerkracht helpt om van (on)macht naar kracht te gaan! Eefke is samen met Erik en Eliane Wiebenga auteur van het werkboek ‘Verbindend Gezag in het basisonderwijs.’

Erik en Eefke delen in de lezing hun ervaringen met Verbindend Gezag® in het onderwijs. Zij werken in hun trainingen met de metafoor van ‘de brug’; het fundament wordt gevormd door de waarden, kaders & regels en de vertrekpunten van geweldloos verzet. Het is precies dit fundament wat voor hen essentieel is in het werken met lerarenteams. Het is niet zozeer wat je doet, maar waarom en hoe je het doet.

Pauze

Vele ouders en professionals voelen zich machteloos en soms zelfs klem gezet bij internaliserende problematiek. Een stapje extra zetten, een schepje er bovenop: dat kunnen we vanuit ons hulpverlenershart of goed ouderschap goed en doen we snel. Want Als dat is wat hij/zij nu nodig heeft, doen we dat! Als we maar veiligheid kunnen waarborgen!

Maar dan… langzaam of opeens, is hij/zij niet meer bereid om mee te werken, zie je hem/haar zichtbaar lijden, worden er gevaarlijke uitspraken gedaan en/of zelfs acties uitgevoerd…. Wat dan?!

Herken je jezelf hierin? Stoei jij ook hoe je Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet in dit soort situaties in kan zetten?

Schrijf je dan in voor deze interactieve workshop!

Mijn naam is Ellen Biemans en ben ruim 18 jaar werkzaam binnen de GGZ. Mijn loopbaan startte op de gesloten crisis groep en vervolgde (o.a.) langs residentiële groepen en Deeltijdbehandeling.
Vanuit mijn trainerschap in ‘Gedragsregulatie’, is

‘Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet’ op mijn pad gekomen. Eindelijk kreeg mijn visie/overtuiging handen, voeten, tekst en taal!
Dit mooie gedachtengoed implementeer ik momenteel in ons concern en ik denk mee in uitdagende casuïstiek. Daarnaast geef ik workshops, kennisboosts en trainingen aan zorgprofessionals, scholen en ouders.

Het leidinggeven/aansturen van mensen in Verbindend Gezag®  Geweldloos Verzet. Een praktische verkenning

Het begrip autoriteit kent binnen Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet (VG/GV) een specifieke betekenis. Het begrip de ‘oude autoriteit’ (hurting your enemy) wordt geplaatst tegenover de ‘nieuwe autoriteit’ of beter ‘Verbindend Gezag®’ (reconnecting with your enemy).

Wat betekent het begrip autoriteit voor jou en hoe geef jij dit invulling in je rol als leidinggevende en/of in de aansturing van mensen? In deze praktische workshop gaan we de twee begrippen ook vullen met praktijkvoorbeelden en gebruiken hierbij onder andere het model van Eliane Wiebinga en Hans Bom, ‘Dimensies van attituden en daaruit voortvloeiende beinvloedingsstrategieën (Tijdschrift voor Psychotherapie, 2020, 46(4) – 276 tot 292). Het doel is een eerste aanzet geven in de toepasbaarheid van de uitgangspunten van VG/GV voor leidinggevenden, teamcoaches en coördinatoren.

Marc Quaden

Marc is begeleidingskundige (MBK) en geeft supervisie, intervisie en coaching aan professionals en studenten in het domein van de zorg, organisatie- en teamcoaching en trainingen/workshops in beroepsethiek. Na zijn kennismaking met VG/GV door Carla Stals, Eliane Wiebinga en Hans Bom en de boeken van Frank H. Baumann-Habersack, heeft hij zich toegelegd op het ontwikkelen van een managementmodel op basis van de uitgangspunten van Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet, omdat hier nog relatief weinig praktijkkennis en gerichte literatuur ter beschikking is.

Zelfcontrole, de-escaleren, provocaties weerstaan…, hoe lukt dat als je rode knop wordt ingedrukt?

Binnen Verbindend Gezag® is zelf-controle een hele belangrijke pijler. Er zijn verbale en lichaamsgerichte interventies, om weer in je ‘raampje’ te komen.

Doorgaans gaan we niet op zoek naar waar de raking over gaat. Wat is het verhaal ‘onder de knop’?

De Contextuele benadering heeft handvatten om, wat in het hier en nu geraakt wordt, te verkennen en verbinden met de oorsprong ervan, meestal liggend in het gezin van herkomst.

Het kennen van de oorsprong, maakt de vatbaarheid voor de provocatie kleiner.

In de workshop gaat Ineke aan de hand van inbreng van deelnemers, met behulp van het genogram, opzoek naar de herkomst van de rode knop.

Ineke is contextueel therapeut, contextueel supervisor en geeft trainingen en supervisie Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet.

Bouwstenen van een succesvolle implementatie en borging van Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet

Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet is een gedachtengoed voor het versterken van de opvoeder, waarbij opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren gemakkelijker verloopt. Het gedachtegoed van Haim Omer is gericht op het herstellen en versterken van gezag en de relatie tussen opvoeder en kind. Het bevordert de veerkracht van het gehele gezin.

Wat kun je verwachten?
Tijdens deze workshop richten we ons op de implementatie van dit gedachtengoed in de dagelijkse praktijk van professionals in de zorg en het onderwijs. In een dynamische kenniscarrousel maak je kennis met diverse tools die jou en je team versterken in het werken met kinderen en jongeren.

Waarom deelnemen?
Deze gestructureerde implementatie van Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet biedt praktische handvatten en helpt jou en je team om effectief aan de slag te gaan in je eigen praktijk.

Schrijf je nu in en versterk je professionele aanpak!

Lunch

De V van Verzet

 

Samen helen; de helende kracht van ouderlijke verankering in de preventie van suïcide bij adolescenten

Verbindend Gezag® en dialectische gedragstherapie

  • Wat als je zestienjarige dochter elke avond naar boven gaat om zichzelf te snijden? De snijwonden op haar armen en benen worden steeds dieper en je bent die week al vier keer naar de eerste hulp geweest.
  • Je slaap is verpest en je werk is een puinhoop.
  • Wat zeg je tegen je kind als je haar naar de douche hoort lopen? Durf je op dat moment grenzen te stellen? Als je haar probeert tegen te houden, snijdt ze alleen maar dieper.
  • Hoe ga je om met de gedachte dat elke dag haar laatste kan zijn?

Suïcidaliteit bij een jongere heeft gevolgen voor alle gezinsrelaties en het systeem waar de jongere deel van uitmaakt. Wanneer emoties zo intens zijn, is een veilig thuis en een stevig anker de basis om weer gemoedsrust en vertrouwen te krijgen: vertrouwen in jezelf en vertrouwen in anderen. Een risicofactor bij suïcidale adolescenten is meestal het gebrek aan verbinding met anderen. Belangrijke beschermende factoren zijn een goede ouder-kindrelatie en een ondersteunend sociaal netwerk. Het gevoel erbij te horen.

In deze presentatie belichten we de ervaringen van ouders die deelnamen aan de pilot oudergroep Verbindend Gezag®. In deze pilot combineerden we Verbindend Gezag® met elementen van Dialectische Gedragstherapie. Vanuit deze leerervaring werden suggesties gedaan voor specifieke aanpassingen van de training rond het thema suïcidaliteit.

Zelfdoding is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren. Volgens Joiner (2007) zijn de meest gerapporteerde onderliggende gedachten: ‘Ik ben helemaal alleen’ en ‘Ik ben een last voor anderen’. Het is dan ook niet verrassend dat de meest succesvolle interventies erop gericht zijn om deze destructieve gedachten uit te dagen en tegelijkertijd de gevoelens die ermee gepaard gaan te valideren (DBT, McCauley et al., 2018).

Wij geloven dat ouders van jongeren met suïcidaal gedrag een cruciale rol kunnen spelen in dit proces. Daarom hebben we de principes van NVR geïntroduceerd in ons reguliere DBT-programma, door een ouder NVR-groepstraining aan te bieden die zich richt op het vergroten van een gevoel van ‘saamhorigheid’, ‘erbij horen’ en het verminderen van de gevoelens een last te zijn.

NVR wil ouders hoop, kracht en praktische hulpmiddelen bieden om manieren te vinden om verbondenheid en saamhorigheid te herontdekken in het licht van bedreigde of zelfs vernietigde relaties.

Kathelijne is systeemtherapeut en werkt al meer dan 26 jaar in de jeugd- en specialistische geestelijke gezondheidszorg, forensische psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds 2002 bij LUMC-Curium.
De laatste jaren als systeemtherapeut geeft ze individuele en groepstherapie volgens de methode van Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet. De afgelopen 10 jaar heeft ze professionals in de geestelijke gezondheidszorg getraind in en de training aangepast voor gebruik op kinder- en jeugdpsychiatrische afdelingen.

Ze is eigenaar van Bureau Binding en Betekenis. Ze heeft een oudertraining ontwikkeld specifiek voor ouders van jongeren met zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag gebaseerd op principes van Verbindend Gezag®  Geweldloos Verzet en Dialectische Gedragstherapie.

Pauze

Workshop Doorzetten en Volhouden

Ron Ottenbros

In mijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) en gezinsbehandelaar werk ik met gezinnen die in complexe opvoedsituaties zitten. Vanuit mijn technische achtergrond en als verpleegkundige ben ik pragmatisch ingesteld en maak ik gebruik van veel verschillende methoden en behandelingen. In de afgelopen 17 jaar heb ik me gespecialiseerd in Geweldloos Verzet en geef trainingen aan professionals in de jeugdzorg,  de kinder- en jeugdpsychiatrie en scholen. Ook geef ik oudertrainingen GV en ben lid van het Nederlands Netwerk Geweldloos Verzet.

Workshop: Doorzetten en Volhouden

Voor veel gezinnen is Geweldloos Verzet een prachtig middel om te komen tot een verandering in patronen, een verandering in structuur en een verandering in relaties binnen en buiten het gezin . In complexe opvoedsituaties is Geweldloos Verzet vaak een middel om tot veranderingen te komen. Waarbij de ouders zich meer in regie voelen en relaties zich kunnen versterken.

Maar, wat als het toch net effe niet zo gemakkelijk gaat. Wat als je met ouders werkt waarbij het niet of schijnbaar geen effect heeft wat ze doen. Of ouders die moeite hebben de theorie in de praktijk te brengen. Wat als de praktijk weerbarstiger is en het kind flink tegenstand biedt.  Hoe blijf jij als therapeut een positie houden waarbij je vertrouwen en ondersteuning kan blijven beiden? Dat is de centrale vraag in deze workshop. Hoe kun jij als therapeut volhouden en doorzetten, net zoals je dat van ouders vraagt. Hoe breng je de kern van Geweldloos Verzet niet alleen met woorden of suggesties, maar met wat jij doet op een GV manier?

In deze workshop neem ik je mee in de verschillende stadia van behandelprocessen met Geweldloos Verzet. We staan stil bij parallelprocessen en de vraag: hoe kun jij goed voor jezelf zorgen om goed voor de ouders te kunnen “zorgen’.  Wat zien en merken ouders in jouw gedrag dat hen helpt, zeker met wind tegen.

Kortom; we gaan in deze workshop stilstaan om door te kunnen gaan!

Zelfcontrole, de-escaleren, provocaties weerstaan…, hoe lukt dat als je rode knop wordt ingedrukt?

Binnen Verbindend Gezag® is zelf-controle een hele belangrijke pijler. Er zijn verbale en lichaamsgerichte interventies, om weer in je ‘raampje’ te komen.

Doorgaans gaan we niet op zoek naar waar de raking over gaat. Wat is het verhaal ‘onder de knop’?

De Contextuele benadering heeft handvatten om, wat in het hier en nu geraakt wordt, te verkennen en verbinden met de oorsprong ervan, meestal liggend in het gezin van herkomst.

Het kennen van de oorsprong, maakt de vatbaarheid voor de provocatie kleiner.

In de workshop gaat Ineke aan de hand van inbreng van deelnemers, met behulp van het genogram, opzoek naar de herkomst van de rode knop.

Ineke is contextueel therapeut, contextueel supervisor en geeft trainingen en supervisie Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet.

Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet binnen onze behandelgroep

Jongeren met complexe problemen op gebied van hechting en trauma doordat zij in hun jeugd veel meegemaakt hebben, kunnen op verschillende ontwikkelingsgebieden vastlopen. Vanuit trauma zie je dat ze angsten hebben ontwikkeld, depressief zijn, ze niet helpende coping mechanismen ontwikkeld hebben zoals het gebruik van drugs, agressie , veel weglopen of auto-mutileren. Dan is het belangrijk dat je als pedagogisch medewerker zorgt voor veiligheid en stabiliteit. Dat vergt een lange adem, duidelijke visie en intensieve samenwerking binnen ons team alsook met de jongere en hun netwerk. De basishouding Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet heeft ons binnen de residentiele behandelgroep geholpen in verminderen van agressie en ander onacceptabel gedrag van jongeren en ons als team tijdens confrontatie krachtiger en zelfverzekerder gemaakt, volhoudend. Daarnaast heeft het de samenwerking binnen ons team als ook met ouders/netwerk en met jeugdigen vergroot. Verbindend Gezag® heeft een positieve impact op ons pedagogisch leefklimaat. Daarbij is een verbindende houding van de pedagogisch medewerker een voorwaarde, die bestaat uit contact, samenwerken met de jongere vanuit een relatie.

Jamie Wientjes-de Groof, therapeut A en Chantal Cornelissen, gedragswetenschapper. Beiden al vele jaren werkzaam binnen een open residentiele behandelgroep oudere jeugd bij Pactum. Met veel ervaring en expertise in het werken met jongeren met hechtings- en traumaproblematiek, vanuit de basishouding Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet.

“Waarom moeilijk doen als het samen kan”

Loesje

De H van HOE zet je interventies van Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet nu in?

Ellen Hermans en Carla Stals hebben beide jarenlange ervaring in het sociale domein en zijn beiden trainer met de focus op het gedachtegoed. 

Ellen en Carla nemen jullie in deze workshop mee in een aantal ervaringsgerichte interventies vanuit het gedachtegoed Verbindend Gezag® Geweldloos Verzet.

Een training volgen is een eerste stap, maar interventies daadwerkelijk gaan toepassen vraagt in de praktijk soms wat meer.

We gaan in de workshop aan de slag met cases en enkele interventies waarbij we ook focussen op de eenzijdige acties die ingezet worden door opvoeders bij jeugdigen die aan de buitenkant niet lijken te willen en uit contact gaan, blijven vermijden…

Hoe maak jij als ouder of opvoeder dan contact met je zelf ( “dit is het enige wat ik kan doen en daar ben ik tevreden mee “ ) en spreek je positieve stemmen aan bij de jeugdige?

Doe je mee?

Met kleine stapje grote verschillen maken.

We sluiten af met een netwerkborrel tot 17:15 uur.