Traumasensitief lesgeven - 'Ik zie jou'

Kinderen krijgen soms al op jonge leeftijd te maken met ingrijpende
gebeurtenissen zoals het overlijden van hun vader of moeder, mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Sommige (onverwerkte) ervaringen kunnen leiden tot trauma. Deze kinderen zitten ook in jouw klas en het kan ongemakkelijk zijn om hierover met leerlingen te spreken.

Echter: ze hebben vaak niemand bij wie ze terecht kunnen en
ervaren een hoge mate van stress. School, de klas, dat zou hun veilige haven moeten zijn. Met een havenmeester die weet wat ze meemaken. Die ze laat merken dat ze, ondanks hun gedrag- want dat kan gezien de omstandigheden behoorlijk anders zijn dan jij zou willen – welkom zijn en gezien en gehoord worden.

Het is ook belangrijk dat de leerkracht vanuit verbinding problematisch gedrag kan begrenzen en in goede banen leidt, zodat de veiligheid in de klas voor iedereen gewaarborgd is. Veel getraumatiseerde kinderen lopen vast in het onderwijs. Ze presteren onder hun mogelijkheden en hun gedrag leidt vaak tot problemen waardoor ze in een negatieve spiraal terecht komen. Een leerkracht kan met de juiste kennis over trauma een enorme bijdrage leveren om deze negatieve spiraal te doorbreken.

De training traumasensitief lesgeven biedt leerkrachten en andere onderwijsprofessionals de kennis en handvatten zodat getraumatiseerde kinderen zich veilig voelen in de klas én school een plek kan zijn waar ze vertrouwen in zichzelf en anderen ontwikkelen en optimaal kunnen leren.

Leerkrachten kunnen hiermee in het leven van getraumatiseerde kinderen een groot verschil maken, terwijl ze daarnaast zelf minder snel uitgeput of gefrustreerd raken.

De trauma sensitieve aanpak is niet geheel nieuw en sluit aan bij veel wat leerkrachten al doen. Alleen, bij deze kinderen, die beschadigd zijn, is de aanpak lastiger vorm te geven en is het lastiger vol te houden. Ga er maar aanstaan als leerkracht in een volle klas..

Leerkrachten, intern begeleiders en andere betrokkenen uit (regulier en
speciaal) basis en voortgezet onderwijs zijn welkom.

Dag 1:

 • Verschillende soorten trauma
 • Trauma: oorzaken en reacties
 • Begrijpen van de effecten van trauma
 • De basis van traumasensitief lesgeven

Dag 2:

 • Bieden van steun en veiligheid
 • Helpen met zelfregulatie
 • Samenwerken met ouders, hulpverleners en andere betrokkenen & voor jezelf zorgen

 

De deelnemers kunnen:

 • het gedrag van deze leerlingen herkennen en begrijpen
 • met het gedrag van deze leerlingen omgaan in de klas
 • steun zoeken en krijgen bij andere betrokken actoren
 • door deze aanpak hun zelfzorg verhogen
 • de kinderen in hun klas een veilig leerklimaat bieden door een goede basishouding en praktische handvatten hanteren waardoor het klassenmanagement beter aansluit bij deze leerlingen

Praktisch

Incompany

Deze training kan incompany worden gegeven. We bespreken samen de mogelijkheden en maken een training die aansluit bij jullie praktijk.

De training kan op eigen locatie worden gegeven, online of op een locatie naar keuze.

Neem contact op met Carla Stals voor advies en offerte.

Data open trainingen

We geven ook trainingen waar je bij kan aansluiten. Hieronder staan de data van de open trainingen. Via onze website kan je je aanmelden.

-

Momenteel zijn er geen open trainingen gepland. Blijf op de hoogte middels onze nieuwsbrief.

Reviews

An De RydtCoördinator De Nieuwe Toren Vzw Voorspools-Sleegers
Lees verder
“ Deze training levert enerzijds heel wat concrete tools op om verder mee aan de slag te gaan en zorgt anderzijds voor het bewuster opzetten van de traumabril.”
Christine PaulissenWICO - Overpelt (BE)
Lees verder
Reeds enkele jaren werken wij samen met Carla Stals die voor onze organisatie nascholingen Nieuwe Autoriteit verzorgd. Recent heb ik, vanuit mijn functie, enkele introductiesessies rond Nieuwe Autoriteit gevolgd die wij georganiseerd hebben voor nieuwe collega’s. Steeds dezelfde sessie met steeds dezelfde rode draad, maar ook steeds vernieuwend en dynamisch. Carla slaagt er in om zich af te stemmen op haar doelpubliek en aan te voelen en te bevragen waar het publiek op dat moment nood aan heeft. Dit werkt heel laagdrempelig en zorgt voor een aangename interactie tussen trainer en trainee. Hoewel het voor mij persoonlijk steeds dezelfde inhoud is, blijft het vernieuwend, met andere accenten. Ik sluit steeds af met een nieuwe eyeopener, nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan en een goed gevoel door het vertrouwen dat Carla tijdens een training weet te geven. Ze weet heel inspirerend te vertellen, met een brede kennis van zaken en tal van voorbeelden uit de praktijk. Boeiend en aangenaam om naar te luisteren.
Vorige
Volgende

Vragen?

Vragen over een specifieke training, aanmelden, betalen of annuleren?
Mail naar administratie@0-100.eu

Overige vragen? 
Neem contact met ons op.