Training Traumasensitief opvoeden - 'Ik zie jou'
Kinderen krijgen soms al op jonge leeftijd te maken met ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden van een ouder, mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Sommige (onverwerkte) ervaringen kunnen leiden tot trauma.
Jij komt deze kinderen tegen in je werk en het kan ongemakkelijk zijn om hierover met hen te spreken. Echter: ze hebben vaak niemand bij wie ze terecht kunnen en ervaren een hoge mate van stress. School, thuis, de setting waar ze (tijdelijk) verblijven zou hun veilige haven moeten zijn. Met een havenmeester die weet wat ze meemaken. Die ze laat merken dat ze, ondanks hun gedrag dat gezien de omstandigheden behoorlijk anders kan zijn dan jij zou willen, welkom zijn en gezien en gehoord worden.
Het is belangrijk dat de opvoeder vanuit verbinding problematisch gedrag kan begrenzen en in goede banen leidt, zodat de veiligheid voor iedereen gewaarborgd is. We interveniëren op het gedrag (buitenkant) en onderkennen onvoldoende de noden van het kind (binnenkant). Deze neerwaartse spiraal frustreert, put uit en vermindert het werkplezier.
Kijken door de traumabril helpt om anders om te gaan met moeilijk gedrag van kinderen; dit zijn vooral kinderen die het moeilijk hebben…Door traumasensitief te werken vergroten we de veiligheid van kinderen, onszelf en vermindert het risico op agressie en conflicten.
De 2 daagse training biedt opvoeders de kennis en handvatten zodat getraumatiseerde kinderen zich veilig voelen bij hen waardoor ze vertrouwen in zichzelf en in anderen kunnen ontwikkelen. Opvoeders kunnen hiermee in het leven van getraumatiseerde kinderen een groot verschil maken en zelf minder snel uitgeput of gefrustreerd raken.
Voor wie
Professionals uit de jeugdhulpverlening (HBO werk/ denkniveau) zoals gezinshulpverleners, Jeugdzorgwerkers A en B, CJG medewerkers, Jeugdprofessionals, teamleiders, leidinggevenden, werkbegeleiders, jongere hulpverleners, team coaches, gedragswetenschappers, maatschappelijk werkers, vak therapeuten en andere hulpverleners werkzaam in de jeugd-GGZ of jeugdhulpverlening.
Inhoud training
Dag 1.
- Verschillende soorten trauma
- Trauma: oorzaken en reacties
- Begrijpen van de effecten van trauma
- De basis van traumasensitief opvoeden en begeleiden
Dag 2.
- Bieden van steun en veiligheid
- Helpen met zelfregulatie
- Samenwerken met hulpverleners en andere betrokkenen & voor jezelf zorgen
Effecten van deze methodiek
De deelnemers kunnen na het volgen van deze 2-daagse vorming:
- Het gedrag van deze kinderen en jongeren herkennen en begrijpen;
- Met het gedrag van deze kinderen en jongeren omgaan;
- Steun zoeken en krijgen bij andere betrokken actoren;
- Door deze aanpak hun zelfzorg verhogen;
- De kinderen en jongeren een veilig opgroei- en leerklimaat bieden door een goede
basishouding en praktische handvatten te hanteren; - Beter voor zichzelf zorgen en minder snel uitgeblust raken;
- Interventies plegen waardoor er minder agressie en incidenten plaatsvinden;
- Wezenlijk bijdragen aan het verhogen van de veiligheid van alle betrokkenen.

Praktisch
- 2-daagse training.
- Studiebelasting: 4 uur die je besteedt aan het lezen van relevante artikelen die tijdens de trainingsdagen worden verstrekt.
- SKJ-opleidingsruimte: 214286 met 20.00 punten.
Incompany
Deze training kan incompany worden gegeven. We bespreken samen de mogelijkheden en maken een training die aansluit bij jullie praktijk.
De training kan op eigen locatie worden gegeven, online of op een locatie naar keuze.
Data open trainingen
We geven ook trainingen waar je bij kan aansluiten. Hieronder staan de data van de open trainingen. Via onze website kan je je aanmelden.
-
Momenteel zijn er geen open trainingen gepland. Blijf op de hoogte middels onze nieuwsbrief.
Reviews
Vragen?
Vragen over een specifieke training, aanmelden, betalen of annuleren?
Mail naar administratie@0-100.eu
Overige vragen?
Neem contact met ons op.