Training Traumasensitief opvoeden - 'Ik zie jou'

Kinderen krijgen soms al op jonge leeftijd te maken met ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden van een ouder, mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Sommige (onverwerkte) ervaringen kunnen leiden tot trauma.

Jij komt deze kinderen tegen in je werk en het kan ongemakkelijk zijn om hierover met hen te spreken. Echter: ze hebben vaak niemand bij wie ze terecht kunnen en ervaren een hoge mate van stress. School, thuis, de setting waar ze (tijdelijk) verblijven zou hun veilige haven moeten zijn. Met een havenmeester die weet wat ze meemaken. Die ze laat merken dat ze, ondanks hun gedrag dat gezien de omstandigheden behoorlijk anders kan zijn dan jij zou willen, welkom zijn en gezien en gehoord worden.

Het is belangrijk dat de opvoeder vanuit verbinding problematisch gedrag kan begrenzen en in goede banen leidt, zodat de veiligheid voor iedereen gewaarborgd is. We interveniëren op het gedrag (buitenkant) en onderkennen onvoldoende de noden van het kind (binnenkant). Deze neerwaartse spiraal frustreert, put uit en vermindert het werkplezier.

Kijken door de traumabril helpt om anders om te gaan met moeilijk gedrag van kinderen; dit zijn vooral kinderen die het moeilijk hebben…Door traumasensitief te werken vergroten we de veiligheid van kinderen, onszelf en vermindert het risico op agressie en conflicten.

De 2 daagse training biedt opvoeders de kennis en handvatten zodat getraumatiseerde kinderen zich veilig voelen bij hen waardoor ze vertrouwen in zichzelf en in anderen kunnen ontwikkelen. Opvoeders kunnen hiermee in het leven van getraumatiseerde kinderen een groot verschil maken en zelf minder snel uitgeput of gefrustreerd raken.

Professionals uit de jeugdhulpverlening (HBO werk/ denkniveau) zoals gezinshulpverleners, Jeugdzorgwerkers A en B, CJG medewerkers, Jeugdprofessionals, teamleiders, leidinggevenden, werkbegeleiders, jongere hulpverleners, team coaches, gedragswetenschappers, maatschappelijk werkers, vak therapeuten en andere hulpverleners werkzaam in de jeugd-GGZ of jeugdhulpverlening.

Dag 1.

  • Verschillende soorten trauma
  • Trauma: oorzaken en reacties
  • Begrijpen van de effecten van trauma
  • De basis van traumasensitief opvoeden en begeleiden

Dag 2.

  • Bieden van steun en veiligheid
  • Helpen met zelfregulatie
  • Samenwerken met hulpverleners en andere betrokkenen & voor jezelf zorgen

De deelnemers kunnen na het volgen van deze 2-daagse vorming:

  • Het gedrag van deze kinderen en jongeren herkennen en begrijpen;
  • Met het gedrag van deze kinderen en jongeren omgaan;
  • Steun zoeken en krijgen bij andere betrokken actoren;
  • Door deze aanpak hun zelfzorg verhogen;
  • De kinderen en jongeren een veilig opgroei- en leerklimaat bieden door een goede
    basishouding en praktische handvatten te hanteren;
  • Beter voor zichzelf zorgen en minder snel uitgeblust raken;
  • Interventies plegen waardoor er minder agressie en incidenten plaatsvinden;
  • Wezenlijk bijdragen aan het verhogen van de veiligheid van alle betrokkenen.

Praktisch

Incompany

Deze training kan incompany worden gegeven. We bespreken samen de mogelijkheden en maken een training die aansluit bij jullie praktijk.

De training kan op eigen locatie worden gegeven, online of op een locatie naar keuze.

Neem contact op met Carla Stals voor advies en offerte.

Data open trainingen

We geven ook trainingen waar je bij kan aansluiten. Hieronder staan de data van de open trainingen. Via onze website kan je je aanmelden.

-

Momenteel zijn er geen open trainingen gepland. Blijf op de hoogte middels onze nieuwsbrief. 

Reviews

Ann StrickxCoördinator CaH, De Cocon, Jeugdhulp aan Huis vzw, Gent
Lees verder
“De 2-daagse rond traumasensitief begeleiden “Ik zie jou : traumasensitief ondersteunen en begeleiden van kinderen en jongeren” was voor ons team een schot in de roos. De vorming biedt een heel uitgebreid en doorleefd kader waardoor er een achtergrond/basis wordt gelegd om anders te kijken naar gedrag van kinderen/jongeren. Dit kader wordt doorspekt met heel veel concrete ervaringen vanuit het ruime werkveld van de betrokken trainer. Daarnaast worden er ook handvaten gegeven om concreet aan de slag te gaan door te oefenen in eigen casuïstiek en door de interactieve manier van werken. Hierbij werd door de trainer rekening gehouden met onze specifieke werksetting nl. crisishulp. Het was fijn om daags nadien medewerkers concreet aan de slag zien te gaan met het pas geleerde : onzichtbare koffers werden boven gehaald, hypotheses werden opnieuw geformuleerd,… kortom een aanrader voor iedereen die de eigen blik wil verruimen. “
An De RydtCoördinator De Nieuwe Toren Vzw Voorspools-Sleegers
Lees verder
“ Deze training levert enerzijds heel wat concrete tools op om verder mee aan de slag te gaan en zorgt anderzijds voor het bewuster opzetten van de traumabril.”
Christine PaulissenWICO - Overpelt (BE)
Lees verder
Reeds enkele jaren werken wij samen met Carla Stals die voor onze organisatie nascholingen Nieuwe Autoriteit verzorgd. Recent heb ik, vanuit mijn functie, enkele introductiesessies rond Nieuwe Autoriteit gevolgd die wij georganiseerd hebben voor nieuwe collega’s. Steeds dezelfde sessie met steeds dezelfde rode draad, maar ook steeds vernieuwend en dynamisch. Carla slaagt er in om zich af te stemmen op haar doelpubliek en aan te voelen en te bevragen waar het publiek op dat moment nood aan heeft. Dit werkt heel laagdrempelig en zorgt voor een aangename interactie tussen trainer en trainee. Hoewel het voor mij persoonlijk steeds dezelfde inhoud is, blijft het vernieuwend, met andere accenten. Ik sluit steeds af met een nieuwe eyeopener, nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan en een goed gevoel door het vertrouwen dat Carla tijdens een training weet te geven. Ze weet heel inspirerend te vertellen, met een brede kennis van zaken en tal van voorbeelden uit de praktijk. Boeiend en aangenaam om naar te luisteren.
Vorige
Volgende

Vragen?

Vragen over een specifieke training, aanmelden, betalen of annuleren?
Mail naar administratie@0-100.eu

Overige vragen? 
Neem contact met ons op.